Blaarkop

De blaarkop is een oud runderras en kwam vroeger veelal voor in de provincie Groningen en in de Rijnstreek tussen Utrecht en Leiden. De blaarkop is zowel goed voor vlees en melk, gekenmerkt door een acceptabele melk- en vleesproductie. Ze worden gefokt met iets meer nadruk op de vleesaanzet dan op melkproductie.

Natuurbegrazing

Waar komt ons vlees vandaan, wat voor leven heeft het dier gehad? Deze vragen worden steeds vaker gesteld. Het welzijn van een dier, de leefomstandigheden, de wijze van slachten en het ambachtelijk verwerken zijn allemaal van invloed op de uiteindelijke smaak en kwaliteit van het vlees.

De blaarkoppen van Meyenhorst grazen naast eigen landbouwgrond ook veel in natuurgebieden. Er staan in deze natuurgebieden allerlei kruiden die de koeien met smaak eten. En deze smaak vindt u weer terug in het vlees. Ze lopen van april/mei tot november/december buiten. In de winter krijgen de dieren kuilgras te eten. Bovendien krijgen de dieren alle tijd en ruimte om te groeien. Dat komt de kwaliteit ten goede.

Comeback koe

Voor veel mensen is de Blaarkop de mooiste koe van Nederland. Vanwege de specifieke vlekken rond de ogen (de ‘blaren’), de witte kop, buik, staartpunt en ‘sokken’ wordt de zwarte of rode Blaarkop ook wel ‘koe in jacquet’ genoemd. De Blaarkop komt hier al eeuwenlang voor. Bijna dreigde dit karakteristieke koeienras uit het Hollandse landschap te verdwijnen, maar gelukkig is de Blaarkop net op tijd aan een glansrijke comeback begonnen.

En nog gezonder ook!

Blaarkop vlees is gezonder dan ander rundvlees. Blaarkoppen bezitten een oergen waardoor ze een hoge natuurlijke weerstand hebben. Ze hebben geen antibiotica nodig. Bovendien bevat het vlees een hoog vitamine B12 gehalte en veel mineralen.

Voordelen van de Oer-Hollandse Blaarkop

  • het is een dubbeldoelkoe
  • is geschikt voor duurzame landbouw
  • graast het liefst in natuurgebieden
  • kan bijna het hele jaar buiten blijven
  • hoeft nauwelijks bijgevoerd te worden
  • krijgt gemakkelijk kalfjes
  • heeft niet of nauwelijks last van ziektes
  • gebruikt geen preventief antibioticum
  • levert gezondere vlees- en zuivelproducten
  • levert malser vlees en voortreffelijke boter, populair bij topkoks