Fokkerij Home

Stal Meyenhorst is een bekende en bekroonde naam in de blaarkopfokkerij van de vorige eeuw. Dat klinkt als van vervlogen jaren, maar niets is minder waar. De nieuwe generatie Ruitenburg ziet uitdagingen in de toekomst met blaarkoppen op de Meyenhorst-boerderij; een baken in de tijd met een brug naar de toekomst.

De blaarkoppen aan de Griftdijk bij Maarsbergen zijn meer dan een prachtig plaatje in het prachtige landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Sinds enkele generaties Ruitenburg zijn het de blaarkoppen die een warm hart krijgen toegedragen. Het overlijden van vader Koos Ruitenburg een paar jaar geleden, kwam voor Sjaak onverwacht en juist op het moment dat hij met zijn vader een maatschap zou aangaan. Dat was niet gemakkelijk, maar Sjaak zag en ziet goede mogelijkheden om door te gaan.

Een belangrijke rol in de opbouw van de veestapel ligt bij koeien uit stal Dijkstra, ‘Suttema’ te Oldehove. Coosje en Cato zijn dé tammoeders geworden. Zij kwamen halverwege de jaren 50 vanuit Groningen, maar ook later gingen nog koeien van Dijkstra naar Ruitenburg.

Voor de oorlog waren er ook al blaarkoppen op Meyenhorst maar met deze koeien werd een mooie veestapel opgebouwd met ook keuringskampioenen. Groot is de invloed van de stier Gustaaf uit stal Schuiringa en later Gustaaf 3 van Alma. Meerdere stieren gingen naar de KI, zoals Ludovicus v Meyenhorst, zoon van Gustaaf 3 van Alma uit een dochter van Helma.