Over De Fokkerij

Een belangrijke rol in de opbouw van de veestapel ligt bij koeien uit stal Dijkstra, ‘Suttema’ te Oldehove. Coosje en Cato zijn dé stam moeders geworden. Zij kwamen halverwege de jaren 50 vanuit Groningen, maar ook later gingen nog koeien van Dijkstra naar Ruitenburg.

Voor de oorlog waren er ook al blaarkoppen op Meyenhorst maar met deze koeien werd een mooie veestapel opgebouwd met ook keuringskampioenen. Groot is de invloed van de stier Gustaaf uit stal Schuiringa en later Gustaaf 3 van Alma. Meerdere stieren gingen naar de KI, zoals Ludovicus v Meyenhorst, zoon van Gustaaf 3 van Alma uit een dochter van Helma.

Meyenhorst Pascal

Meyenhorst Pascal is een goed ontwikkelde gerekte melktypische stier met goede benen. Pascals vader Henmeer Julius fokt goed qua exterieur en productie, en zeker ook voor celgetal. De moeder van Pascal scoort vooral hoog op gehalten. De grootmoeder en overgrootmoeder van Pascal werden zeer oud. Pascal komt uit dezelfde moederlijn als de stier Hemko. De grootmoeder van Hemko is de overgrootmoeder van Pascal, en de vader van Hemko – Italië’s Gerko – is de overgrootvader van Pascal. In Pascal wordt zeer oud en degelijk blaarkopbloed gecombineerd met Fritema en Italië-bloed. Het is een stier die heel goed gebruikt kan worden voor bloedspreiding binnen het ras en ook voor veehouders die hun Holsteinkoeien willen paren met een blaarkopstier is Pascal een aanrader. Vanwege Kappa Caseïne AB is Pascal goed voor de kaasproductie.

Bloedgroepenonderzoek en DNA-onderzoek

In de vorige eeuw was Bloedgroepenonderzoek hèt middel om de correctheid van afstamming vast te leggen. Veel fokkers maakten daarnaast voor het fokken gebruik van de informatie met betrekking tot bloedgroepen. Zo ook Koos Ruitenburg.

Bloedlijnen werden doelbewust bij elkaar gezocht. Bloedgroepenonderzoek is vervangen door DNA-onderzoek en Sjaak ziet daarvan ook het belang voor de fokkerij.

Meyenhorstgenen ook elders waardevol

Al voor het overlijden van Koos Ruitenburg was om gezondheidsredenen al besloten om de melkveehouderij af te bouwen. Zodoende waren meerdere van de prachtige raszuivere dieren verkocht aan liefhebbers. Daar worden deze koefamilies benut om verder mee te fokken. De Meyenhorst koeien zijn met name opvallend qua vleestypische eigenschappen, wat men zou kunnen noemen ‘de echte ouderwetse blaarkoppen’. Er wordt wel eens gezegd ‘die echter ouderwetse blaarkoppen van vroeger zijn er niet meer’, maar wie deze koeien ziet kan zich ervan overtuigen dat ze er nog wel degelijk zijn.